De hypotheekomzet in het derde kwartaal van 2018 bedraagt 27,4 miljard euro, een stijging van slechts 3,8 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit is de laagste groei in het derde kwartaal sinds 2012, zo blijkt uit de Hypotheekupdate van IG&H Consulting & Interim over het derde kwartaal van 2018. Voor het eerst wordt de groei van de hypotheekmarkt sterker geremd door de hoogte van de hypotheek dan het aantal verstrekte hypotheken.

Download hier de hypotheekupdate Q3

Waar het aantal verstrekte hypotheken het afgelopen kwartaal met 2,9 procent steeg, bedroeg de toename van de gemiddelde hypotheeksom slechts 0,8 procent. Hoofdredenen hiervoor zijn een daling in de gemiddelde hypotheeksom voor doorstromers (-0,2 procent) en een minder sterke groei onder starters. “Hieruit blijkt dat de hypotheeksom minder stijgt dan de afgelopen periode”, zegt Joppe Smit, Senior Manager Banking bij IG&H. “Vooral in het kader van de nog altijd sterk toenemende huizenprijzen is deze ontwikkeling opvallend. We zouden immers verwachten dat de hypotheeksom met de huizenprijzen mee blijft stijgen. Het lijkt erop dat kopers steeds vaker en meer eigen geld inleggen bij de aankoop van een woning.”

Banken verliezen bestaande klanten
Uit de Hypotheekupdate blijkt verder dat het marktaandeel van banken het afgelopen kwartaal sterk is gedaald. Maar liefst vier banken maken deel uit van de top-vijf krimpers in de markt. Banken verliezen vooral op het gebied doorstromers en oversluiters, het marktaandeel in deze twee groepen krimpt met twee procent naar respectievelijk 60 procent en 64 procent. Het aandeel van banken in startershypotheken blijft met 65 procent gelijk. “Hiermee hebben banken voor het eerst een groter aandeel in de startersmarkt dan in de oversluitmarkt”, zegt Smit. “Het vasthouden van bestaande klanten lijkt op het moment een lastige uitdaging voor de banken. De enige uitzondering binnen het banklandschap is ING.”

Buitenlandse- en regiepartijen
Buitenlandse partijen zien in het derde kwartaal van 2018 hun marktaandeel stijgen voor alle typen afsluiters, maar verstrekken in verhouding nog altijd de meeste startershypotheken (5 procent). Het marktaandeel van regiepartijen onder starters daalt verder, terwijl die op het gebied van doorstroomhypotheken juist stijgt. De categorie doorstromers blijft daarmee de grootste markt voor regiepartijen (20 procent). Ook verzekeraars zien hun aandeel onder starters verder dalen, net als regiepartijen verstrekken zij in verhouding relatief veel doorstroomhypotheken (12 procent).

Joppe Smit,
Senior Manager bij IG&H
E: j.smit@igh.nl T: 030 2040 900

Joppe Smit

Author Joppe Smit

More posts by Joppe Smit